Понеділок, 06.05.2024, 23:21
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Сенча для сенчан (неофіційний сайт)

Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
ФК СЕНЧА [41]
Новини футболу
Новини [109]
Всі новини Сенчі та околиць.
Пошук
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 243
Календар свят
Травень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода у Сенчі
Сенча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 1 » Лохвицю відвідали.... Чорні Запорожці
13:41
Лохвицю відвідали.... Чорні Запорожці

Лохвицю відвідали.... Чорні Запорожці

Чорні Запорожці - це легендарне формування часів визвольних змагань, створене 27 червня 1919 року згідно з наказом Головного отамана військ УНР, нашого славного земляка Симона Васильовича Петлюри й очолене іншим уродженцем полтавської землі полковником Петром Гавриловичем Дяченком, який побачив світ 30 січня 1895 року у селі Березова Лука Гадяцького району.

Кінний полк Чорних Запорожців був основною ударною силою Запорізької дивізії отамана Андрія Гулого-Гуленка, а згодом „влився” в 3-тю Залізну дивізію генерала Удовиченка.

Принагідно зазначу, що легендарний полк Чорних Запорожців під командуванням Петра Дяченка, був чи не єдиним військовим формування часів перших визвольних змагань, яке не знало поразок, самого пана полковника Петра називали бойовим орлом української кінноти, а на чорному прапорі з’єднання, де були зображені череп та дві кістки-гомілки, - були написані такі вимовно-героїчні й під сучасну пору доволі актуальні слова: „Україна або смерть”.

Від 1921 року, після відступу на територію Польщі, полк перебував у таборах для інтернованих (м.ін. у Пикуличах біля Перемишля). У 1924 році, після звільнення з таборів, полк припинив своє існування. Але слава й гордість нашої військово-державницької минувшини не пропала. У княжому місті Перемишлі (тепер - Польща) місцевими українцями було створено громадсько-патріотичне об’єднання та Фонд „Чорні Запорожці” (сотник Роман Боровик, поручник Олександер Стець), яке і є спадкоємцями нев’янучої слави 1-го кінного полку Запорізької дивізії.

Днями Чорні Запорожці з Перемишлю відвідали й Лохвицю, зокрема, Інститут Українського Вільного Козацтва імені Антона Кущинського, який я наразі очолюю, та передали в дарунок районній бібліотеці та окремих небайдужим одиницям книгу споминів св.пам. Петра Дяченка (редактор-упорядник Роман Коваль, Київ-Вінниця, видавництво „Стікс”, 2010), як також розвідку О.Іщука та В.Огородніка „Генерал Микола Арсенич: життя та діяльність шефа Служби Безпеки ОУН” (видавництво „Вік”, „Коломия”, 2010).


До речі, обидві книги, які були видані коштом фонду „Чорні запорожці”, відразу були передані мною до Лохвицької районної бібліотеки імені Г.С.Сковороди, а у планах Інституту У.В.К. з’явились тверді наміри щодо створення подібного осередку козаків-патріотів, які б і в Україні, зокрема, в Лохвиці пропаґували славу й здобутки незабутніх Чорних Запорожців, цих уславлених захисників державницьких ідей та українського люду.

Олександр Панченко, адвокат, директор Інституту Українського Вільного Козацтва імені Антона Кущинського, м.Лохвиця


П.С. На збірній світлині: зліва доправа - сотник Чорних Запорожців Роман Боровик, директор Інституту У.В.К. д-р Олександр Панченко, пан Антон Стець, поручник Чорних Запорожців Олександер Стець

Переглядів: 651 | Додав: Lanau | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]