Субота, 04.05.2024, 17:11
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Сенча для сенчан (неофіційний сайт)

Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
ФК СЕНЧА [41]
Новини футболу
Новини [109]
Всі новини Сенчі та околиць.
Пошук
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 243
Календар свят
Травень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода у Сенчі
Сенча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Вересень » 27 » Слово про Маестро Михайла Дмитренка
13:23
Слово про Маестро Михайла Дмитренка
 МИСТЕЦЬ, ЯКИЙ НЕ МАВ ПОРАЗОК

Слово про Маестро Михайла Дмитренка

         На особливу згадку небайдужої української громадськості заслуговує уродженець Лохвиці визначний митець світвого рівня Михайло Сергійович Дмитренко (09.11.1908-08.03.1997) – видатний майстер станкового і монументального малярства, який після закінчення реального училища навчався у Київській художньо-індустріальній профшколі, а потім у Федора Кричевського на факультеті малярства Київського художнього інституту, який закінчив  1930 року. Працював на Донбасі і в Києві, як художник театру, а пізніше – як асистент кафедри малярства та доцент кафедри рисунка на архітектурному факультеті КХІ. Направлений разом з іншими мистцями до Львова, 1939 року – очолив Львівське відділення Спілки художників. Під час війни був одним із організаторів Спілки праці українських образотворчих мистців, організував ряд виставок. У 1944 році емігрував до Німеччини, працював у галузі станкового малярства та книжкової графіки, став одним ініціаторів видання журналу "Українське мистецтво”.

Існує версія (Іван Кедрин, „Життя-Події-Люди. Спомини і коментарі”, Нью-Йорк, 1976), що деякі із запопадливих галицьких українців з Українського Центрального Комітету в день народження генерал-губернатора Ганса Франка піднесли йому дарунок у вигляді картини Михайла Дмитренка „Українська дівчина”. Та чи це так було насправді?  Але Іван Кедрин стверджує, що „це був просто хабар і українці тоді навчилися перекуплювати різних німецьких „достойників”. А вже 1951 року мистець переїхав до Канади, й працював там  як маляр і графік у Торонто, а з 1957-го – у Віндзорі. Від 1960 року замешкав у Детройті (США), був членом редколегії журналу "Нотатки з мистецтва”.  Монументальні розписи та іконостаси маестро Михайла Сергійовича Дмитренка прикрашають собор св.Володимира у Торонто, базиліки св. Колумба в Янгстауні та св.Антонія у Саут Бенді, собор пресвятої Богородиці у Гемтреку, церкву св.Константина і Єлени у Міннеаполісі, собор св.Юра у Нью-Йорку.

Знаходимо ім’я Михайла Дмитренка і в щорічному календареві "Українці в світовій цивілізації”, що його видає київське університетське видавництво "Пульсари”, поряд з іменами визначного економіста Михайла Івановича Тугана-Барановського, який також певний час мешкав на Лохвиччині й мав тут свій маєток, а також з іменами -  уродженців України – мистців Миколи Бутовича, Віктора Цимбала та  Олександра Богомазова,  політолога Анатоля Камінського, економіста Веніаміна Сікори, майстра балету Сержа Лифара, конструктора Архипа Люльки, уродженця Львова письменника Леопольда фон Захер-Мазоха.

         Інший визначний лохвичанин, що натепер замешкав у Львові, Микола Євгенович Петренко у своїй книзі "Зболені стигми” (Львів, 2005) схвильовано пише: "...читав спогади про мого земляка художника Михайла Дмитренка, він на американській землі для наших земляків оздоблював десятки храмів, - тож звичайна людина у повсякденні ставала на виконання робіт начеб Божим слугою. Це ще від часу оформлення першої в його творчій біографії церкви: ще в 1942 році в Городку, з благословення самого митрополита Шептицького...”. В своєму іншому досі неопублікованому дописі "Пейзаж з червоним акцентом” Микола Петренко пригадує:”...Це був рік 1936 чи 37-ий. Моя рідна Лохвиця, літо. І от на нашій околиці появилося диво – молодий художник із Києва. Ходив левадами та вигонами, вибирав собі догіднішу натуру. Цього разу він отаборився неподалік нашої хати, на пагорбику, звідки відкривалася гарна перспектива на Миколаївський цвинтар. Не сам, а з казково вродливою супутницею, дружиною не дружиною, нам годі знати... Прізвище мого земляка було – Михайло Дмитренко. Так, саме він і був співавтором Сергія Литвиненка незугарної скульптури в центрі Львова, називаної то "Дружба народів”, то "Брати” – композиція двофігурна – то "Зустріч визволителя”, то ще якось подібно. Дещо мені про нього розповідав Григорій Смольський, дещо Яків Чайка...”.

         У своїй статті в газеті "Час” від 17-23 квітня 1997 року професор Української академії мистецтва Віра Кулеба-Баринова пише, що "Ще за козацької доби в Лохвиці було збудовано чимало церков. Мати Михайла Дмитренка деякий час харчувала старого петербургського маляра, який працював в одному із лохвицьких соборів. Саме тоді шестирічний Михайлик запалився образом пречистої Діви Марії, побаченим у нотатнику старого художника. Один з його перших лохвицьких учителів малювання сказав якось: "Вам не треба йти ні до кого по науку. Ви маєте вже все своє...”. І все ж 16річним юнаком він подався до Києва...”.

         "Ми, митці, повинні бути в курсі всіх досягнень мистецького світу, а водночас живитися соками нашої землі, тобто власними очима  і нашим українським серцем відчувати дійсність. Не вирішувати мистецьких проблем, щоб їх не робити нашими, а вирішувати наші мистецькі проблеми так, щоб вони стали світовими. Оце наше завдання!.”.

         У святочному слові на заходах у Детройті (США) 28 лютого 1982 року з нагоди вшанування 50-ліття мистецької творчості Михайла Дмитренка Петро Мегик, зокрема, зазначав, що «...його здорова духовість у вільній країні поселення скоро забула про цю невигоду, від котрої він врятувався, а в його творчості з ділянки релігійного й церковного мистецтва виявилося стільки знання, одуховлення, що не можна надивуватися. Постаоли прекрасні, виповнені глибокою релігійною красотою твори, що з цього нам всім треба радіти... Вся творчість Михайла Дмитренка виходить із глибокої віри в українську культуру,... його творчість... вже давно стала вартісною гордістю непроминаючої мистецької культури нашого Народу...” (журнал "Визвольний Шлях”, Кн.6(423), червень, 1983, вид-во "УВС”, Лондон, с.757-758).

         9 листопада 2010 року ми будемо відзначати 102-гу річницю від дня народження Михайла Дмитренка, якого тут, у Лохвиці, де він народився, як видно, забули не всі.

Зокрема, мною на власні кошти, два роки тому, з нагоди 100-річчя від Дня Уродин М.Дмитренка було встановлено пропам’ятну дошку цьому Великому Патріотові і Майстрові на центральній вулиці нашого провінційного містечка.

         Я хочу, щоб усі пам’ятали, що Михайло Сергійович Дмитренко – мистець, що не знав поразок в образотворчому мистецтві, - живе у пам’яті своїх небайдужих земляків-лохвичан!

         Олександр Панченко, адвокат, м.Лохвиця

 

Переглядів: 754 | Додав: Lanau | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]