Неділя, 28.04.2024, 17:15
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Сенча для сенчан (неофіційний сайт)

Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
ФК СЕНЧА [41]
Новини футболу
Новини [109]
Всі новини Сенчі та околиць.
Пошук
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 243
Календар свят
Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода у Сенчі
Сенча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 22 » Очікуємо найжаркіше літо в історії
14:03
Очікуємо найжаркіше літо в історії
Останні 12 місяців середня температура на планеті — найвища за усі 130 років спостережень. Американські вчені б’ють на сполох.

— Математичні моделі показують, що температура буде зростати і мешканцям усієї північної півкулі у наступні місяці доведеться пережити найжаркіше літо за усію історію сучасних метеорологічних спостережень, — каже спеціаліст NASA Джеймс Хансен.

Що кажуть з цього приводу вінницькі експерти?

— Зараз я не володію жодними даними, які б дозволили мені спростувати або підтвердити цей прогноз, — каже начальник обласного гідрометеоцентру Марія Кощавка. — Сказати, що останнім часом зберігається стійка тенденція до підвищення температури, не можу. Наприклад, два останніх роки, у порівнянні з рекордно жарким літом 2007, були відносно прохолодні. Для переконливості можу додати, що найвища температура влітку на території нашої області була зафіксована тоді, коли про таке явище, як глобальне потепління, ще ніхто не чув. Мова іде про 39,8 градуса тепла у 1946 році.

Директор інституту екології та екологічної кібернетики ВНТУ, професор Василь Петрук приєднується до сумнівів Марії Кощавки.

— У мене немає жодних підстав підтверджувати прогноз вчених NASA, — каже Василь Петрук. — Тим паче, як ви бачите, цьогорічна весна не відзначається особливо високими температурами. Узагалі, на погоду впливає дуже багато чинників, і у глобальних масштабах передбачити їх комплексну дію дуже важко. Практично неможливо.

Ще один еколог — доцент Педуніверситету Олександр Мудрак каже, що коли прогноз NASA справдиться, для нас це буде черговим «подарунком» глобального потепління.

— Клімат стрімко змінюється — це факт, — каже Олександр Мудрак. — Наслідки потепління відчутні уже зараз. Усі грунтово‑кліматичні зони зміщуються на Північ. Приблизно на 400 кілометрів. Так південь Вінницької області, який раніше належав до лісостепу, перетворюється на степ. Через років 20–25 степом може стати уся територія Вінниччини.

З цим не погоджується Василь Петрук.

— Зараз вчені стали більш обережні в розмовах про наслідки глобального потепління, — каже професор ВНТУ. — Крім того, на зміщення грунтово‑кліматичних зон потрібні століття. А якою буде погода у наступні роки, ніхто не знає. Не виключено, що на зміну потеплінню прийде похолодання.


http://exo.in.ua/?page=new&id=9538


Переглядів: 595 | Додав: Lanau | Теги: погода, снайжаркіше літо, Літо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]