Неділя, 05.05.2024, 05:38
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Сенча для сенчан (неофіційний сайт)

Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
ФК СЕНЧА [41]
Новини футболу
Новини [109]
Всі новини Сенчі та околиць.
Пошук
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 243
Календар свят
Травень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Погода у Сенчі
Сенча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Липень » 19 » Походження назви села Сенча та річки Сула.
15:33
Походження назви села Сенча та річки Сула.
Походження назви села Сенча та річки Сула.
 Ми вже публікували раніше статтю Людмили Жанни про Сенчу, в якій вона згадувала основну і найбільш правдоподібну версію походження назви села Сенча – (Синеч, Синелинець) від назви риби - синець, яка раніше водилась в річці сула і є різновидом ляща . (Оригінал статті тут: http://sentcha.at.ua/news/nasha_sencha/2010-04-02-9)
 
Сьогодні ж ми спробуємо розглянути інші версії:
 
1)Сенча, Сенчанка (назва села в Новосибірській області), прізвище – Сенча, Сенченко, Сенчуков і т.д. мжуть бути похідними від церковного імені Семен, а також від імені Сенча, якє є народною формою церковного ім’я Семен (Симеон – «почутий Богом в молитві»).
 
2)основою призвіща/назви Сенча може бути мирське ім’я Сенча, яке утворилось від слова «сенчик», так називають пташку з блакитними крильцями і хвостом та блакитну синицю. Називати дитину ім’ям, яке було назвою рослини чи тварини в дохристиянські часи було дуже популярно. Це співпадало з язичницьким віросповіданням, уявленнями про світ. Наші предки, що жили в гармонії з природою, даючи дитині ім’я Сенча хотіли щоб вона перейняла корисні якості пташки, а Природа сприймала дитину як рідну. З часом власник імені Сенча отримав призвіще Сенча, або ця назва перейшла в назву місця –міста, села;
 
 3)незалежний дослідник Валентин Стецюк, у своїй статті «Фінно-угорська топоніміка Центральної Росії та Східної України» припускає що назви Сула і Сенча, могли з’явитись ще у епоху пізньої бронзи, коли угро-фінські племена (а саме мокші) населяли територію Східної та центральної України. Нижче наведено уривок статті:
«Бондарихінська культура, яка була поширена на Східній Україні в епоху пізньої бронзи, пов'язується з предками мордви-мокші. Проведений аналіз топоніміки Лівобережжя Дніпра показав, що окремі «темні» географічні назви піддаються розшифровці переважно за допомогою мови мокша.
Ось результати аналізу:
 р. Ілек, лп Псла – ерз. илык „сила”
 р. Оржиця, пп Сули– мок. оржа „гострий”.
р. Псел, Псло лп Дніпра – мок. пси ляй „гіряча річка”
с. Помокли, східніше Переяслава-Хмельницького – мок. помоха „імла”;
 м. (Нові) Санжари в Полтавській області – мок., ерз. сянгяря „зелений”;
 с. Сенча на р. Сула – мок. сенч „кряква”
 р. Сула, лп. Днепра – мок. сюла „кишка”
 р. Супой – мок., ерз. сюпав „багатий”.»
Також в іншій статті Валентина Стецюка "Експансія фінно-угрів" є припущення що назва Сула, могла утворитись від древньої англійської solu „калюжа”, оскільки англосакси витісняли мокші на схід від Сули.
 
4)є ще припущення щодо походження назви річки від татарської - так називають рибу судак (судок), роду окуневих. В перекладі з тюркської мови «су» - вода, Сула – мокре місце. На латині sula – острів, в перекладі з балтійських – сік дерева, з іранської «сильний»; з турецької мови «рідкий».
 
Переконливих, точних не спірних даних щодо походження назв Сула і Сенча наразі немає.
Категорія: Новини | Переглядів: 4260 | Додав: Lanau | Теги: сенча, етимологія Сенча, етимологія Сула, походження назви Сенча, Сула, походження назви Сула | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]