Неділя, 28.04.2024, 16:11
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Сенча для сенчан (неофіційний сайт)

Меню сайту
Форма входу
Категорії розділу
ФК СЕНЧА [41]
Новини футболу
Новини [109]
Всі новини Сенчі та околиць.
Пошук
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 243
Календар свят
Квітень 2024
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Погода у Сенчі
Сенча
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 22 » Страшна і свята дата
14:06
Страшна і свята дата

Із стовідсотковою впевненістю можна стверджувати, що немає зараз в Україні людини, котра належить до старшого покоління і може залишитися байдужою при одній лише згадці про Велику Вітчизняну війну. Хоча минуло вже 69 років з початку найжорстокішої і найкровопролитнішої битви в історії людства. Битви між Добром і Злом, між силами гуманізму і людиноненависництва. Та час не владний над людською пам’яттю, яка передається із покоління в покоління.


22 червня 1941 року. Ця трагічна дата назавжди викарбувана не лише в граніті пам’ятників, а й у пам’яті захисників Вітчизни. Саме в цей день війська фашистської Німеччини, порушивши мирний договір, віроломно напали на наші прикордонні застави, аеродроми, військові бази, бомбардували мирні міста і села. Перший удар прийняли на себе прикордонники 9‑ї застави 92‑го загону, які охороняли міст через річку Сан неподалік Перемишля. Запеклі бої також розпочалися в місті Брест. А на морських кордонах фашисти атакували радянських моряків‑чорноморців у районі міста Севастополь. І одразу ж війська вермахту зазнали небувалого та незвичного для них опору. Вічною славою покрили себе захисники міста-фортеці Брест. Протягом місяця невеличкий гарнізон прикордонного містечка витримував облогу фашистської армади. Весь цей час солдати і офіцери під командуванням капітана І. М. Зубачова та комісара Є. М. Фоміна героїчно захищали клаптик радянської території. Із наших земляків першими вступили у бій із ворогом Іван Приліпко та Григорій Денисенко. Вони воювали відповідно — в районі річки Немань та міста Горинь.

Маючи величезну перевагу в живій силі та бойовій техніці, німецькі полчища стрімко просувалися вглиб України та інших радянських республік. У країні була оголошена мобілізація чоловіків 1905–1918 років народження. Лише кобеляцьким військкоматом за перші три місяці війни були мобілізовані 5688 воїнів.

15 вересня 1941 року кобеляцький район був окупований німецькими військами. У ворожому тилу в основному залишилися жінки та люди похилого віку. Саме на їх плечі ліг тягар знущань, принижень та рабської праці. Їх вбивали, катували, вивозили на примусові роботи в Німеччину та Австрію. За період окупації Кобеляцького району фашистами було розстріляно 646 чоловік, отруєно 25 дітей. На рабські роботи у Німеччину вивезено 2544 людини.

Тим часом, військам Червоної Армії у ході тяжких боїв вдалося зупинити фашистську армаду, а згодом і розгромити її спочатку під Москвою, поті під Сталінградом і на Курській дузі.

Український народ, якими б великими не були понесені ним жертви, які б тяжкі випробування не лягли на його плечі, ні на секунду не втрачав віри у визволення та майбутню Перемогу. Війна проти фашистських загарбників була для українського народу Великою Вітчизняної і носила вона всенародний, справедливий і визвольний характер.

Тільки той, кому довелося пережити всі ті жахіття в окупації, в боях із ворогом по-справжньому знає, що таке війна. Людство ще не знало такої жорстокості ворога, яку довелося витримати на собі нашим співвітчизникам у ті страшні роки воєнного лихоліття. Біль від втрати рідних і близьких до цього часу, навіть через сім десятиліть, як і раніше, стискає наші серця і душі. Світла і свята пам’ять усім загиблим і закатованим!

Відзначаючи день скорботи і пам’яті жертв війни, ми не забуваємо про ті героїчні подвиги наших українських воїнів на фронтах і в партизанських загонах, на передовій лінії фронту і в підпіллі.

Вічна Слава героям, котрі загинули в боях, усім замученим у концтаборах і розстріляним у період окупації.

Слава воїнам-визволителям! Нехай завжди буде мир, дружба і чисте небо над їх головами, над головами їх дітей, внуків та правнуків!

Автор: Олександр ЖИВУЛЬКО, голова міської організації ветеранів, учасник визволення України, полковник у відставці


http://exo.in.ua/?page=new&id=9550


фото: http://nmsk.dp.ua

Переглядів: 585 | Додав: Lanau | Теги: 22 червня, ВВ війна, 1941 рік, Український народ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]